Contract cesiune creanțe ANAF

CONTRACT DE CESIUNE DE CREANȚĂ

Între părțile semnatare:

  1. Cedentul: ________________________ (nume complet al persoanei fizice sau juridice), cu sediul în ________________________ / domiciliul în ________________________, CUI ________________________, înregistrat la ________________________ (denumit în continuare „Cedentul”), reprezentat prin ________________________ (numele și funcția persoanei împuternicite, dacă este cazul),

și

  1. Cesionarul: ________________________ (nume complet al persoanei fizice sau juridice), cu sediul în ________________________ / domiciliul în ________________________, CUI ________________________, înregistrat la ________________________ (denumit în continuare „Cesionarul”), reprezentat prin ________________________ (numele și funcția persoanei împuternicite, dacă este cazul),

având în vedere că Cedentul deține o creanță asupra ________________________ (denumirea instituției/entității debitoare), în valoare de ________________________ (valoarea creanței), ce provine din ________________________ (detalierea actului sau a contractului care a generat creanța), ambele părți convin să încheie prezentul contract de cesiune de creanță, conform următoarelor clauze:

Articolul 1 – Obiectul contractului

(1) Prin prezentul contract, Cedentul cedează Cesionarului, care acceptă, creanța sa împotriva debitorului ________________________ (denumirea debitorului), în cuantum de ________________________ (valoarea creanței), care provine din ________________________ (detalierea cauzei creanței). (2) Creanța cedată este însoțită de toate drepturile, clauzele și condițiile prevăzute în contractul original, inclusiv dreptul de a solicita plata creanței, dreptul de a încheia acte adiționale, dreptul de a solicita dobânzi și penalități de întârziere, după caz, precum și dreptul de a iniția acțiuni legale în instanță pentru recuperarea creanței.

Articolul 2 – Prețul cesiunii

(1) Cesionarul se obligă să plătească Cedentului suma de ________________________ (valoarea cesiunii), care reprezintă prețul cesiunii creanței, în termen de ________ zile de la data semnării prezentului contract. (2) Plata prețului cesiunii va fi efectuată prin ________________________ (modalitatea de plată, ex: virament bancar, cec, numerar) în contul bancar al Cedentului indicat în prealabil. (3) Eventualele costuri legate de transferul de bani vor fi suportate de ________________________ (Cedent/Cesionar).

Articolul 3 – Drepturile și obligațiile părților

(1) Cedentul garantează că: a) Este titularul creanței și că aceasta nu este grevată de vreo ipotecă, gaj sau alte sarcini; b) Creanța nu a fost cedată anterior niciunei alte terțe părți; c) Creanța nu face obiectul unor litigii sau dispute care să pună în pericol încasarea acesteia; d) Toate documentele relevante care dovedesc existența și valoarea creanței (facturi, extrase de cont, contracte, etc.) sunt corecte, complete și vor fi puse la dispoziția Cesionarului.

(2) Cesionarul are dreptul: a) Să solicite plata creanței de la debitor, să negocieze sau să accepte orice modalitate de plată stabilită cu acesta; b) Să inițieze orice acțiune legală pentru recuperarea creanței, inclusiv acțiuni în instanță sau executare silită.

(3) Cedentul se obligă să coopereze cu Cesionarul și să-i pună la dispoziție toate informațiile și documentele necesare pentru recuperarea creanței cedate.

Articolul 4 – Notificarea cesiunii

(1) În termen de ________ zile de la semnarea acestui contract, Cedentul va trimite debitorului o notificare oficială prin care îl informează despre cesiunea creanței și despre cesionarul căruia i-a fost transferat dreptul de a încasă creanța. (2) Notificarea va fi transmisă în format scris, pe cale poștală sau prin alte modalități legale, și va include toate detaliile referitoare la suma datorată, termenii plății și informațiile de contact ale Cesionarului.

Articolul 5 – Termenul de valabilitate

(1) Prezentul contract va intra în vigoare la data semnării de către ambele părți și va rămâne valabil până la momentul recuperării integrale a creanței de către Cesionar. (2) În cazul în care Cesionarul nu reușește să recupereze creanța în termen de ________ luni de la data semnării acestui contract, părțile pot conveni asupra unei modificări a condițiilor cesiunii sau chiar rezilierea acestuia.

Articolul 6 – Confidențialitate

(1) Părțile se obligă să păstreze confidențialitatea cu privire la toate informațiile, documentele și datele obținute în cadrul prezentului contract și să nu le divulge unor terțe părți fără acordul prealabil al celeilalte părți, cu excepția cazului în care o astfel de divulgare este impusă de lege. (2) Obligațiile de confidențialitate rămân în vigoare pe toată durata derulării contractului și după încetarea acestuia.

Articolul 7 – Răspunderea și litigii

(1) Părțile vor încerca să rezolve pe cale amiabilă orice dispută sau neînțelegere apărută în legătură cu acest contract. (2) În cazul în care nu se ajunge la o soluționare amiabilă, conflictele vor fi soluționate de instanțele competente din ________________________ (localitatea). (3) Fiecare parte va suporta cheltuielile de judecată generate de litigiu, în funcție de soluția instanței.

Articolul 8 – Diverse

(1) Orice modificare a prezentului contract va fi efectuată în scris și semnată de ambele părți. (2) Prezentul contract reprezintă întreaga înțelegere între părți și înlocuiește orice alte acorduri sau înțelegeri anterioare referitoare la obiectul său.

Articolul 9 – Semnătura părților

(1) Prezentul contract a fost încheiat în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte, astăzi, ________________________ (data), la ________________________ (localitatea).

Cedent:


(nume, semnătură)

Cesionar:


(nume, semnătură)


Acest model de contract de cesiune a creanței este un exemplu general și poate fi adaptat în funcție de circumstanțele și condițiile specifice fiecărei tranzacții.

Chat