Între:
- [Numele Coproprietarului 1], cu domiciliul în [adresa completă], posesor al Cărții de Identitate seria [serie] nr. [număr], eliberată de [autoritatea emitentă], la data de [data eliberării], CNP [CNP], denumit în continuare „Coproprietar 1”, și
- [Numele Coproprietarului 2], cu domiciliul în [adresa completă], posesor al Cărții de Identitate seria [serie] nr. [număr], eliberată de [autoritatea emitentă], la data de [data eliberării], CNP [CNP], denumit în continuare „Coproprietar 2”.
Preambul
Având în vedere faptul că părțile semnatare de față sunt coproprietari asupra bunului imobil situat în [adresa completă a imobilului], cu numărul cadastral [număr cadastral], în conformitate cu actele de proprietate [precizați actele care stabilesc dreptul de proprietate asupra imobilului], și doresc să reglementeze relațiile dintre ele în ceea ce privește utilizarea și administrarea imobilului, s-a convenit semnarea prezentului Acord de Coproprietate, după cum urmează:
Articolul 1 – Obiectul Acordului
1.1. Prin prezentul Acord, părțile stabilesc modalitatea de utilizare și administrare a bunului imobil menționat la Preambul, precum și drepturile și obligațiile fiecărei părți ca coproprietar.
1.2. Bunul imobil se află în coproprietate comună și indiviză, fiecare coproprietar având o cotă-parte de [procent] din valoarea totală a bunului imobil, potrivit actelor de proprietate menționate anterior.
Articolul 2 – Utilizarea Bunului Imobil
2.1. Părțile sunt de acord ca utilizarea bunului imobil să fie realizată de comun acord, respectându-se destinația acestuia, și în condițiile în care utilizarea fiecărei părți nu afectează drepturile celuilalt coproprietar.
2.2. Orice modificare a destinației imobilului sau a structurii acestuia, inclusiv închirierea, vânzarea sau cedarea în orice formă a unei părți din imobil, va fi realizată doar cu acordul prealabil scris al ambelor părți.
2.3. În cazul în care unul dintre coproprietari dorește să efectueze lucrări de renovare, reparație sau modificare a imobilului, acesta va obține acordul prealabil al celuilalt coproprietar, în caz contrar, lucrările fiind considerate neautorizate.
Articolul 3 – Obligațiile Financiare
3.1. Fiecare coproprietar va contribui la cheltuielile legate de întreținerea și administrarea bunului imobil, inclusiv dar fără a se limita la: taxe și impozite locale, costuri de utilități, costuri de întreținere și reparații.
3.2. Cheltuielile vor fi împărțite conform cotelor-părți deținute de fiecare coproprietar, respectiv [procent]% pentru Coproprietar 1 și [procent]% pentru Coproprietar 2.
3.3. În cazul în care unul dintre coproprietari nu își îndeplinește obligațiile financiare, celălalt coproprietar va avea dreptul de a acoperi aceste cheltuieli, iar suma aferentă va fi rambursată de celălalt coproprietar în termen de [număr] zile de la solicitarea scrisă.
Articolul 4 – Drepturile și Obligațiile Coproprietarilor
4.1. Fiecare coproprietar are dreptul de a utiliza imobilul conform destinației stabilite, dar cu respectarea drepturilor celuilalt coproprietar.
4.2. Părțile se angajează să nu deranjeze în mod nerezonabil activitatea celuilalt coproprietar și să păstreze o relație de bună-credință și cooperare.
4.3. În caz de litigiu referitor la utilizarea imobilului, părțile se angajează să apeleze la mediere sau la alte proceduri alternative de rezolvare a disputelor, înainte de a iniția orice acțiune în instanță.
Articolul 5 – Dispoziții Finale
5.1. Orice modificare a prezentului Acord va fi făcută doar prin acordul scris al ambelor părți.
5.2. În cazul în care orice prevedere a acestui Acord va fi declarată nulă sau inaplicabilă, acest lucru nu va afecta valabilitatea celorlalte prevederi ale Acordului, care vor rămâne în vigoare.
5.3. Prezentul Acord este supus legilor în vigoare ale [țara/region] și orice dispută legată de acesta va fi soluționată de instanțele competente.
Semnătura Coproprietarului 1: _______________________________
Semnătura Coproprietarului 2: _______________________________
Data: _____________
Acest exemplu de acord de coproprietate este un model generic, care poate fi adaptat în funcție de specificul situației fiecărei părți implicate.